Zupa z kurczaka zagrodowego z czerwonym ryżem i imbirem
Składniki na 10 porcji
- 180g czerwonego ryżu (dokładnie opłucz)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 170g cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- 2cm kawałek korzenia imbiru ( obierz i zetrzyj drobnych oczkach)
- 6 ząbków czosnku
- łyżeczka kurkumy
- 2L bulionu drobiowego
- 500g marchewki, obierz i pokrój w słupki
- 1 duży kurczak zagrodowy
- 180g ryżu jaśminowego
- 2 pęczka dymki
- łyżka posiekanej natki kolendry
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
Do garnka wlej litr wody, dodaj sól, zagotuj, gotuj czerwony ryż ok 30minut. Odcedź, przelej zimną wodą.
Spraw kurczaka, odetnij udka oraz filety, z reszty ugotuj bulion.
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj cebulę, kiedy się zeszkli dodaj imbir, czosnek i kurkumę, smaż jeszcze jakieś 2-3 minuty.
Na patelni rozgrzej dodatkowo 2 łyżki oleju, obsmaż uda na złoty kolor, dodaj do garnka z cebulą, wlej bulion i litr wody i gotuj na wolnym ogniu 20 minut, następnie wyjmij uda, obierz z mięsa, które włóż do zupy, dodaj ryż jaśminowy i pokrojone w drobną kostkę filety z kurczaka. Gotuj aż ryż będzie miękki, dodaj ugotowany ryż czerwony, całość dopraw solą oraz pieprzem.
Przed podaniem obficie posyp kolendrą oraz siekaną dymką.