Rustykalna sałatka z soczewicy i łososia
Składniki dla 4 osób
- 500g filetu z łososia ze skórą
- sól
- świeżo mielony pieprz
- suszony estragon
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- 400g soczewicy czarnej zwanej belugą
- sól
- 200g marchwi (obierz i pokrój w kostkę)
- 4szt cebuli dymki
- 50g suszonych pomidorów wraz z zalewą
- 300g pomidorów koktajlowych na gałązkach
- 1szt małej sałaty rzymskiej
- cukier
- ocet balsamiczny
- musztarda sarepska
Rozgrzej piekarnik do 200C, przygotuj dwa naczynia żaroodporne.
Łososia dopraw solą pieprzem, sokiem z cytryny i estragonem, ułóż w naczyniu żaroodpornym skóra ku górze. Cebule dymkę (bez zielonych części) przekrój wzdłuż na połówki, które ułóż w tym samym naczyniu co łososia, całość natrzyj olejem w którym były pomidory suszone.
W drugim naczyniu żaroodpornym ułóż gałązki pomidorów i pokrojoną na 4 ćwiartki sałatę, całość oprósz solą, pieprzem i skrop oliwą z oliwek.
Łososia wraz z cebulą włóż do piekarnika, po 10 minutach włóż również pomidory z sałatą. Piecz jeszcze 15 minut.
W garnku w osolonym wrzątku ugotuj belugę (ok 20 minut), na ostatnie 8 minut wrzuć pokrojoną marchew. Odcedź i lekko przelej zimną wodą (nie powinna całkowicie ostygnąć)
Łyżkę musztardy wymieszaj z pokrojonymi w kostkę pomidorami suszonymi, posiekaną zieloną częścią dymki, dodaj 3 łyżki octu balsamicznego, szczyptę cukru, sól, pieprz i 4 łyżki oliwy z oliwek.
Do tak przygotowanego sosu dodaj soczewicę. Wymieszaj i przełóż na półmisek lub talerz.
Wyjmij rybę z piekarnika, zdejmij skórę, oprósz dodatkowo solą.
Na soczewicy układaj, pieczone pomidory, sałatę, cebulkę i kawałki łososia.