Ravioli z jarmużem i rybą wędzoną
Składniki na ok 30szt
Farsz:
- 400g jarmużu
- 100g cebuli
- 30g czosnku
- 80g masła
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 250g wędzonego filetu trewala
- CIASTO
- 300g mąki "0"
- 3 jaja
- szczypta soli
- 6 łyżek letniej wody
Inne:
- mąka do podsypywania
- sól do gotowania
Listki jarmużu oderwij od łodyg i lekko przesiekaj.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, tak samo uczyń z czosnkiem.
W rondlu rozpuść masło, zeszklij na nim cebulę wraz z czosnkiem posiekane listki jarmużu, obsmażaj około 4 minut. Dopraw solą oraz pieprzem.
Rybę porozrywaj na małe kawałki, wymieszaj z przestudzonym jarmużem.
Mąkę przesiej na stolnicę lub do dzieży miksera, dodaj jaja i mąkę, wymieszaj oraz dokładnie wyrabiaj, tak aby wtłoczyć jak największą ilość powietrza w ciasto.
Ciasto na makaron jest dość ciężkim ciastem, dlatego przydaje się do tego mikser z końcówką zwaną hakiem.
Ciasto przedziel na pół, każdą z połówek cienko rozwałkuj na oprószonej stolnicy lub blacie, na jednej układaj w równych odstępach farsz. Drugą częścią ciasta przykryj tę połowę na której jest farsz. Wykrawaj koła, które dokładnie pozlepiaj.
Gotuj ravioli od razu w osolonym wrzątku około 3-4 minut.
Jako dodatek zastosowałem emulsję cytrynowo-maślaną z ziołami i czosnkiem, ale można podać ravioli z innym ulubionym sosem.