Makrela z pieca z jarmużem

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki dla 3 osób

  • 3szt makreli świeżej
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona cebula
  • 50g masła
  • 50ml oleju rzepakowego
  • 2 pęczki lub paczki jarmużu
  • 50g masła
  • 70g drobno posiekanej białej cebuli
  • 3 siekane ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa

Ryby umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Rozgrzej piekarnik do 180C
Ułóż ryby na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz z zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem, do środka włóż dodatkowo roztarty czosnek (wysmaruj) cebulę krojoną w piórka, natkę pietruszki i kawałek masła
Z zewnątrz zrób nacięcia w które powkładaj cytrynę pokrojoną w cienkie półplasterki. Dodatkowo ryby skrop olejem rzepakowym. Piecz ok 18 minut
W tym czasie umyj jarmuż, osusz, oberwij liście od łodyg. Rozpuść w garnku o wysokich brzegach masło, zeszklij na nim cebulę i czosnek, dodaj jarmuż i smaż do momentu aż warzywo nie zmięknie. Dopraw wolą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Rada, jeśli jarmuż jest za suchy, można dodać parę łyżek bulionu lub wody.

Komentarze

Napisz komentarz