Gruszka gotowana syropie korzennym, podana z karmelowo-rumowym sosem i lodami

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki 10 porcji:

  • 10 gruszek (średnio twarde, większych rozmiarów)
  • 300g cukru
  • 350ml śmietanki 30%
  • 100ml rumu
  • 10 gałek lodów waniliowych (ok 500g)
  • cukier do zrobienia ozdoby (opcjonalnie)
  • melisa do dekoracji

Na syrop:

  • 3L wody
  • 1 laska cynamonu
  • 4 goździki
  • 1 laska waniliowa
  • 300g cukru
  • 1 cytryna
  • gwiazdka anyżowa

Zagotowujemy składniki syropu. Gruszki obieramy, zostawiając ogonki, wydrążamy gniazdo nasienne (można kupić specjalny nóż) .Wkładamy do syropu, gotujemy na wolnym ogniu około 5minut (gruszki powinny być chrupiące) Garnek z gruszkami zdejmujemy z palnika. Wciskamy sok z jednej cytryny.
W rondlu o wysokich brzegach rozpuszczamy cukier, kiedy nabierze bursztynowego koloru dodajemy śmietanką, gotujemy wolno, często mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy rum, redukujemy całość aż nabierze konsystencji sosu.
Gruszki układamy w głębokim talerzu sałatkowym, polewamy sosem, dodajemy gałkę lodów i dekorujemy melisą oraz karmelowymi włosami. 
Zdjęcie zrobione w restauracji "Zajazd Tarniówka" podczas szkolenia kulinarnego.

Komentarze

Napisz komentarz