Pomidory, szparagi, ser, truskawki
Składniki dla 4 osób
- 2 mozarelle, każda po 125g
- 2 dojrzałe awokado
- 10 żółtych pomidorków koktajlowych
- 10 pomidorków cherry
- 6 dużych pomidorów malinowych
- 10szt szparagów zielonych
- masło do obsmażenia szparagów
- 10 dojrzałych truskawek
- kilka listków bazylii
- ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek
- sól
- świeżo mielony pieprz
Pomidory malinowe pokrój w cząstki, wyłóż na misę lub talerz, na nich układaj kolejno pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe, obrane i pokrojone w kawałki awokado, porwaną na mniejsze kawałki mozarellę, usmażone na maśle główki szparagów oraz pokrojone w ćwiartki truskawki.
Całość oprósz solą oraz pieprzem, skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym, udekoruj listkami bazylii.
Sałatka idealna na upalne wieczory, doskonale smakuje z razową bagietką i lampką schłodzonego białego wina.