Powidła
Składniki
- 4,5kg wypestkowanych śliwek węgierek
- 200g cukru z prawdziwą wanilią
Sprzęt
- garnek o grubym dnie
- drewniana łyżka
- 8 słoiczków (0,3l) każdy – wymytych i wyparzonych
- 8 zakrętek
Sposób wykonania:
- Śliwki umyj i przełóż do garnka, wlej ok 1/2 szklanki wody, gotuj na wolnym ogniu ok 5 godzin, niemal ciągle mieszając, aby nie dopuścić do przypalenia się powideł.
- Skosztuj powideł jeśli są mało słodkie dodaj cukier, gotuj następnie kolejne 30 minut.
- Jeśli lubisz możesz dodać szczyptę cynamonu.
- Przełóż gorące powidła do słoików, zakręć i obróć do góry dnem do wystygnięcia.
- Przechowuj w zacienionym miejscu, w temperaturze nie wyższej niż pokojowa.