Sałatka z czarnej komosy ryżowej
Składniki dla 6 osób
- 250g czarnej komosy ryżowej
- sól
- 40 połówek pomidorków (rozłóż na pergaminie, oprósz solą i wstaw do piekarnika na 4 godziny w temperaturze 55C)
- 2szt czerwonej papryki
- 1 mała papryczka chilli
- 4szt gruszek
- garść młodych liści musztardowca (można zastąpić sałatą ozdobną)
- garść rukoli
- łyżka siekanej natki pietruszki
- 3 łyżki uprażonych na suchej patelni pestek dyni
Sos:
- 4 obrane ząbki czosnku
- garść liści bazylii
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 70ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 70ml octu winnego
Sposób przygotowania:
Składniki sosu zmiksuj
Komosę przepłucz, gotuj 18 minut we wrzącej wodzie z dodatkiem soli, przecedź przez sito i przelej zimną wodą – odstaw aby odciekła
Paprykę pokrój w większe kawałki, które przesmaż na wysmarowanej olejem, rozgrzanej patelni „grilówce”
Gruszki oczyść, pokrój w cząstki i postępuj jak z papryką.
Musztardowca, rukolę umyj i osusz
Papryczkę chilli wraz z pestkami drobno posiekaj
Połącz komosę z sosem, dodaj dynię, gruszki, paprykę, pomidorki, jeśli to konieczne dodaj soli i pieprzu, następnie dodaj zielone składniki i delikatnie wymieszaj.
Sałatka świetna jako dodatek do dań z grilla jak również jako samodzielne danie, serwowana np. ze smażoną polędwicą wołową.
UWAGA: pomidorki warto przygotować wcześniej.