Gęsie Pipki Po Galicyjsku - Gęsina Część III
Składniki na 8 porcji ( jako przystawka gorąca)
- 700g oczyszczonych gęsich żołądków
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 200g cebuli
- 50g czosnku
- 70ml oleju rzepakowego
- 10 szt suszonych kapeluszy z borowików (uprzednio (3-4 godziny) namoczonych w niewielkiej ilości wody)
- 250g borowików świeżych
- 250ml śmietanki 30%
- 500ml bulionu drobiowego
- 70ml białego wytrawnego wina
- 150g obranej marchwi
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Żołądki przekrój wzdłuż na połowę.
W większym garnku rozgrzej olej, wrzuć żołądki, obsmażaj aż lekko się przyrumienią,
Dodaj posiekane w drobną kostkę marchew i czosnek
Grzyby świeże pokrój w grubą kostkę, namoczone grzyby suszone w drobniejszą i oboje dodaj do smażonych żołądków – smaż 3-4 minuty
Wlej białe wino, kiedy odparuje wlej bulion i przykryj garnek, duś żołądki do miękkości na wolnym ogniu ( około 1,5-2 godzin),
Kiedy żołądki są już miękkie dodaj pokrojoną w mniejsze kawałki marchew, wlej śmietankę 30%, gotuj aż sos zgęstnieje, na koniec całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem,
Przed podaniem posyp zieloną pietruszką