Cieszyńska Buchta Drożdżowa
Ciasto:
- 600g przesianej mąki pszennej
- 24g świeżych drożdży
- 250ml letniego mleka
- 2 jaja
- 100g roztopionego masła
- 80g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- opcjonalnie
- 150g dobrych powideł śliwkowych lub innej ulubionej konfitury
kruszonka:
- 160g masła
- 420g mąki
- 240g cukru
Przygotuj rozczyn – rozpuść drożdże w mleku z cukrem, dodaj łyżkę mąki. Ostaw rozczyn przykryty bawełnianą ścierką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (zajmuje to około 30 minut)
Następnie dodaj do rozczynu resztę mąki, jaja, sól, wyrób ciasto w robocie kuchennym lub ręcznie na stolnicy wysypanej mąką.
Włóż masę do oprószonej mąką miski, przykryj ścierką i odstaw misę w ciepłe miejsce na ok 2 godzin.
Przygotuj kruszonkę Wszystkie składniki umieść w naczyniu wyrób palcami.
Formę do ciasta (40x25) lub blachę GN 1/2 wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Ciasto lekko rozwałkuj, ułóż na dno formy, wysmaruj konfiturą (opcjonalnie), posyp kruszonką.
Nagrzej piec do 180C, zmniejsz siłę wentylatora do minimum i piecz 35minut.
Sprawdzaj patyczkiem do szaszłyków.
Przepis opracowany dla firmy CONVOTHERM.