Cieszyńska Buchta Drożdżowa

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Ciasto:

  • 600g przesianej mąki pszennej
  • 24g świeżych drożdży
  • 250ml letniego mleka
  • 2 jaja
  • 100g roztopionego masła
  • 80g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • opcjonalnie
  • 150g dobrych powideł śliwkowych lub innej ulubionej konfitury


kruszonka:

  • 160g masła
  • 420g mąki
  • 240g cukru


Przygotuj rozczyn – rozpuść drożdże w mleku z cukrem, dodaj łyżkę mąki. Ostaw rozczyn przykryty bawełnianą ścierką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (zajmuje to około 30 minut)

Następnie dodaj do rozczynu resztę mąki, jaja, sól, wyrób ciasto w robocie kuchennym lub ręcznie na stolnicy wysypanej mąką.

Włóż masę do oprószonej mąką miski, przykryj ścierką i odstaw misę w ciepłe miejsce na ok 2 godzin.

Przygotuj kruszonkę Wszystkie składniki umieść w naczyniu wyrób palcami.

Formę do ciasta (40x25) lub blachę GN 1/2 wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.

Ciasto lekko rozwałkuj, ułóż na dno formy, wysmaruj konfiturą (opcjonalnie), posyp kruszonką.

Nagrzej piec do 180C, zmniejsz siłę wentylatora do minimum i piecz 35minut.

Sprawdzaj patyczkiem do szaszłyków.

Przepis opracowany dla firmy CONVOTHERM.

Komentarze

Napisz komentarz