Nie Tylko Świąteczna Jagnięcina
Składniki (ok 4-5 osób)
- 1 szt udźca jagnięcego o wadze ok 2 – 2,5kg
nadzienie:
- garść liści mięty
- 5 filetów anchois
- 6 ząbków czosnku
- sól
- świeżo mielony pieprz
pozostałe składniki:
- 2 duże cebule
- 1 główka czosnku
- 4 jabłka
- 1L cydru
- kilka liści laurowych
- kilka gałązek rozmarynu
Mięso ogrzej do temperatury pokojowej. Składniki „nadzienia” pokrój drobno lub rozetrzyj w moździerzu. Z mięsa usuń nadmiar błon i tłuszczu, ostrym, cienkim nożem zrób kilkanaście nacięć w które wepchnij pastę z anchois, mięty i czosnku.
Mięso dodatkowo natrzyj solą oraz pieprzem i odstaw do lodówki na około 6 godzin.
Mięso wyjmij na godzinę przed pieczeniem, aby ponownie nabrało pokojowej temperatury.
Piekarnik nagrzej do 160C. Udziec umieść w garnku zwanym „gęsiarką”, obłóż pokrojoną w ćwiartki cebulą, zgniecionym lecz nie obranym czosnkiem, gałązkami rozmarynu i kilkoma liśćmi ziela angielskiego.
Wstaw mięso do piekarnika na 30 minut bez przykrycia, tak aby ładnie się zrumieniło, a nadmiar tłuszczu się wytopił. Następnie wlej cydr i przykryj mięso, piecz jeszcze 1h/40minut