Boeuf Stroganow
Składniki:
- 550g oczyszczonej z błon i pokrojonej w paski polędwicy wołowej
- 70g mąki pszennej
- 1/3 wędzonej papryki w proszku pimenton
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 70ml oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
- 40ml sosu Worcester
- 100g posiekanej drobno cebuli
- 250g ciemnych pieczarek
- 70g dobrej jakości koncentratu pomidorowego
- 200ml bulionu wołowego
- 70g kwaśnej śmietany
- natka pietruszki
Mięso wyjmij z lodówki ok jednej godziny wcześniej, aby nabrało pokojowej temperatury.
Wymieszaj mąkę z papryka wędzoną, obtocz w niej paski polędwicy, strzepnij nadmiar mąki.
W woku lub rondlu rozgrzej połowę oleju, smaż wołowinę partiami (2-3) tak aby mięso szybko się zrumieniło. Każdą usmażoną partię wyjmij do miski za pomocą łyżki cedzakowej a na pozostałym tłuszczu smaż kolejną.
Woka/rondel umyj, wytrzyj do sucha, wlej pozostały olej, rozgrzej, zeszklij na nim cebulę, dodaj czosnek, pokrojone kawałki pieczarki, smaż 5-6 minut aż pieczarki oddają nadmiar wody i zbrązowieją.
Dodaj koncentrat, smaż minutę, wlej bulion i sos worcester, doprowadź do wrzenia, gotuj 4-5 minut, aż sos zgęstnieje, dodaj mięso, gotuj minutę, dodaj śmietanę, dokładnie rozprowadź, dopraw solą i pieprzem. Przełóż do misy - posyp natką pietruszki.
Udekoruj papryczką chilli, ziołami.....
Podawaj z makaronem tagliatelle, ryżem lub pieczywem.