ciasteczka czekoladowe
Brownie – ciasteczka
Składniki na około 25szt
-
90g masła
-
300g czekolady gorzkiej dobrej jakości
-
3 jajka
-
220g cukru
-
75g mąki pszennej
-
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
-
50g siekanych, uprażonych migdałów – bez skórki
Do szerokiego garnka wlej wodę, zagotuj, zmniejsz ogień do minimum.
Do miski włóż pokrojone w kostkę masło, i połamaną czekoladę, miskę ułóż nad garnkiem – nie powinna się stykać z gotującą się wodą. Często mieszając rozpuść masło z czekolada.
Nagrzej piekarnik do 180C. Jaja ubij z cukrem pudrem na puszysty kogel-mogel.
Czekoladę lekko przestudź, połącz z jajkami, proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito mąką.
Dodaj migdały. Masę włóż na 15 minut do zamrażarki.
Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, nakładaj łyżką porcje ciasta (zachowując odstępy około 6-7cm.
Piecz przez 10 minut – ciasteczka powinny być spieczone z zewnątrz i lejące w środku (zastygną po wystygnięciu).