moczka wigilijna
Składniki: (dla większej rodziny)
-
3 litry wody
-
1 litr soku z czarnych porzeczek
-
160g niesiarkowych moreli suszonych
-
300g niesiarkowych suszonych śliwek
-
250g niesiarkowych rodzynek
-
250g suszonych jabłek
-
250g obranych migdałów
-
250g obranych orzechów laskowych
-
100g suszonych fig
-
450g mrożonych wiśni drylowanych
-
250g pierniczków toruńskich, bez dodatków, bez lukru
-
łyżeczka przyprawy piernikowej
-
1 laska waniliowa
Do sporego garnka o grubym dnie wlewamy sok i wodę, dodajemy jabłka suszone, gotujemy ja 10 minut, dodajemy orzechy laskowe i migdały oraz figi, gotujemy kolejne 10 minut.
Kolejno dodajemy rozkrojoną laskę waniliową, rodzynki, lekko pokrojone morele i śliwki. Dodajemy również wiśnie. Zagotowujemy.
Piernika łamiemy i namaczamy go w gorącym wywarze, kiedy będzie miękki miksujemy blenderem na gładką masę, którą wlewamy do gotującej się moczki.
Piernik natychmiast zagęszcza potrawę, garnek odstawiamy z palnika, moczkę doprawiamy do smaku przyprawą korzenną i jeśli lubimy bardziej słodkie desery to dodajmy miód lub cukier.
Potrawę schładzamy (świetnie nadaje się do tego celu balkon :) ). Podajemy po raz pierwszy jako deser po kolacji wigilijnej, później już kiedy tylko przyjdzie nam ochota.