ciasto na jogurcie - przepis podstawowy
Składniki na blaszkę 36/24,5cm
- 200g jogurtu naturalnego o gładkiej konsystencji
- 350g przesianej mąki pszennej
- 250g cukru
- 20g cukru waniliowego
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże jaja
- 250ml oleju słonecznikowego
Gâteau au Yaourt
To bardzo proste ciasto jest pierwszym ciastem, którego przygotowania uczą się dzieci we Francji, często już w wieku 5-6 lat, jest znane tak bardzo jak nasza szarlotka.
Całe jaja utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj jogurt i olej, powoli mieszając (to bardzo ważne, gdyż ciasta nie wolno ubijać ani zbyt szybko mieszać) dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Masę wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez 30 minut, pod koniec sprawdzając patyczkiem, czy ciasto nie jest, aby surowe w środku.
Podawaj z gęstą kwaśną śmietaną lub lodami śmietankowymi.
Autor: klasyczna kuchnia francuska
Ciasto to również możemy traktować jako podstawę i możemy przełożyć rozmaitymi kremami oraz musami