ciasto z porzeczkowe

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Ciasto porzeczkowe z kruszonką

(przepis mojej żony Katarzyny Pogorzałek)

Składniki:

200g mąki pszennej

kostka masła

4 jajka

100g cukru pudru

50 g mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki soli

300g konfitury porzeczkowej

Kruszonka:

225 g mąki pszennej

150 g masła

90 g cukru

laska wanilii

Wyskrob nasiona z laski waniliowej, dodaj do pozostałych składników kruszonki i wyrób.

W dużej misce przesiej mąkę pszenną oraz ziemniaczaną dodaj proszek do pieczenia i sól.

W robocie kuchennym wymieszaj masło z cukrem, dodawaj stopniowo jajka oraz składniki suche.

Wylej masę do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy. Nałóż na wierzch konfiturę z czarnej porzeczki.

Kruszonką posyp wierzch ciasta. Piecz ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180C

Komentarze

Napisz komentarz