królik duszony w śmietanie z borowikami
Składniki dla 4 osób
-
1 tuszka królicza
-
sól
-
pieprz biały świeżo mielony
-
liść laurowy
-
ziele angielskie
-
kilka listków szałwii (może być suszona)
-
1szt cebuli
-
4 ząbki czosnku
-
1 szt obranej marchwi
-
1 szt obranej pietruszki korzeniowej
-
100ml wytrawnego białego wina
-
400ml bulionu drobiowego
-
200ml śmietanki 30%
-
200g mrożonych borowików ( w sezonie świeżych)
-
50g masła
Królika umyj, osusz, podziel na części odcinając od kręgosłupa tylnie skoki, które przekrój na pół. Odetnij przednie kończyny wraz z żeberkami i comber który pozostał przekrój również na pół.
Mięso oprósz solą i białym pieprzem, obsmaż na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Przełóż do naczynia żeliwnego lub rondla o grubym dnie, dodaj warzywa, szałwię, przyprawy, wlej wino i gotuj na szybkim ogniu aż całe odparuje. Kolejno wlej bulion i duś pod przykryciem na wolnym ogniu około godziny.
W tym czasie umyj i osusz grzyby, przesmaż je na złoty kolor na rozgrzanym maśle.
Po upływie 55 minut do królika wlej śmietankę, wyjmij mięso (powinno z łatwością odchodzić od kości) przecedź wywar przez gęste sito do rondla, gotuj do uzyskania konsystencji sosu,
Mięso przed podaniem zagrzej w gorącym sosie, podawaj na głębokim półmisku udekorowane smażonymi borowikami
Najlepiej smakuje z sałatką z buraków i kluskami śląskimi.