chleb na maślance
Chleb na maślance
bardzo prosty przepis na pyszny chleb
Składniki na zaczyn:
-
300g mąki chlebowej (typ 550)
-
100g mąki żytniej
-
250g naturalnej maślanki
-
125ml letniej wody
-
12g świeżych drożdży
Jako że zaczyn wyrasta ok 10 godzin, wyrób pieczywa najlepiej rozpocząć wieczorem dnia poprzedzającego wypiek.
Wymieszaj mąkę z maślanką, i rozpuszczonymi w wodzie drożdżami. Odstaw przykryte bawełnianą ścierką na 10-12 godzin, naczynie powinno być odpowiednio wysokie, gdyż zaczyn znacząco powiększy swoją objętość.
Pozostałe składniki
-
150g mąki tortowej
-
50ml ciepłej wody
-
1 płaska łyżeczka soli
-
łyżeczka ulubionych przypraw (kminek, czarnuszka, tymianek...)
Połącz zaczyn z pozostałymi składnikami, wyrób ciasto ( ja użyłem haka do wyrabiania
ciasta w mikserze).Ciasto będzie dość luźne, nie należy się tym przejmować. Przełóż ciasto
na blat oprószony mąką, wyrabiaj ciasto do momentu kiedy przestanie się kleić do rąk, uformuj okrągły bochen.
Przykryj ścierką i odstaw na godzinę, aby ciasto jeszcze podrosło.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220C (funkcja góra dół), przełóż ciasto na blachę, natnij wierzch na krzyż i piecz 40minut. Ważne aby po 5 minutach włożyć do piekarnika kilka kostek lodu, co spowoduje zwilgotnienie komory piekarnika, ma to bardzo duży wpływ na jakość pieczonego chleba.
Chleb powinien mieć złoto-brązową skórkę i po opukaniu wydawać głuchy dźwięk.