chleb z ziarnami

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Chleb z ziarnami zbóż

(idealny do konfitur i miodu)

Składniki:

1 kg mąki krupczatki

1,5 szklanki płatków owsianych gruboziarnistych

8 łyżek siemienia lnianego

8 łyżek słonecznika łuskanego

8 łyżek pestek dyni

4 łyżki sezamu

0,5 szklanki drobno posiekanych suszonych śliwek

2 łyżeczki soli

3 łyżki brązowego cukru

50 g drożdży

1 litr letniej wody

Do przepisu potrzebujesz:

  • duża nierdzewna misa

  • robot kuchenny zdolny do wyrabiania ciasta chlebowego (opcjonalnie)

  • formy typu”keksówki”

  • piec piekarniczy lub konwekcyjny

Wykonanie:

Piec rozgrzewamy do 230C.

Do dużej miski wsypujemy mąkę i wszystkie wymienione powyżej suche, całość zalewamy litrem ciepłej wody wymieszanym uprzednio z drożdżami.

Przykrywamy miskę lniana ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.

Kiedy ciasto podrośnie, wyciągamy je z miski dzielimy na dwie części, które wkładamy do nasmarowanych wcześniej oliwą lub masłem keksówek, następnie przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 10 min. Każdy bochenek posypujemy solą gruboziarnistą oraz pestkami słonecznika.

Pieczemy 45 minut

Komentarze

Napisz komentarz