chleb z ziarnami
Chleb z ziarnami zbóż
(idealny do konfitur i miodu)
Składniki:
1 kg mąki krupczatki
1,5 szklanki płatków owsianych gruboziarnistych
8 łyżek siemienia lnianego
8 łyżek słonecznika łuskanego
8 łyżek pestek dyni
4 łyżki sezamu
0,5 szklanki drobno posiekanych suszonych śliwek
2 łyżeczki soli
3 łyżki brązowego cukru
50 g drożdży
1 litr letniej wody
Do przepisu potrzebujesz:
-
duża nierdzewna misa
-
robot kuchenny zdolny do wyrabiania ciasta chlebowego (opcjonalnie)
-
formy typu”keksówki”
-
piec piekarniczy lub konwekcyjny
Wykonanie:
Piec rozgrzewamy do 230C.
Do dużej miski wsypujemy mąkę i wszystkie wymienione powyżej suche, całość zalewamy litrem ciepłej wody wymieszanym uprzednio z drożdżami.
Przykrywamy miskę lniana ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.
Kiedy ciasto podrośnie, wyciągamy je z miski dzielimy na dwie części, które wkładamy do nasmarowanych wcześniej oliwą lub masłem keksówek, następnie przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 10 min. Każdy bochenek posypujemy solą gruboziarnistą oraz pestkami słonecznika.
Pieczemy 45 minut