śledź w śmietanie z pieczonym ziemniakiem
Śledzik w śmietanie z pieczonymi ziemniakami
Składniki dla 4 osób:
-
8 szt dużych ziemniaków sałatkowych
-
sól morska
-
kminek mielony
-
oliwa z oliwek
-
tymianek
-
100g masła
-
3 ząbki czosnku
-
300g solonych matiasów śledziowych
-
2 ugotowane na twardo jajka
-
2 łyżki posiekanej zielonej części dymki
-
150g kwaśnej śmietany 18%
-
1 drobno posiekana szalotka
-
sok z cytryny do smaku
-
sól
-
świeżo mielony pieprz
-
Śledzie mocz w ziemnej wodzie, zmieniając wodę czterokrotnie w ciągu 2 godzin.
-
Rybę pokrój w paski, dodaj do posiekanej szalotki i pokrojonych w kostkę jajek. Dodaj połowę siekanej dymki, śmietanę. Całość dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
-
Odstaw sałatkę do lodówki aby przeszła smakami.
-
Ziemniaki wyszoruj, ułóż na płatach folii aluminiowej, oprósz solą, kminkiem, tymiankiem, skrop oliwą. Zawiń w folię i piecz w piecu nagrzanym do 180C około 1,5h (zależy to od wielkości ziemniaków i ich rodzaju) – sprawdź patyczkiem czy są miękkie.
Następnie wyjmij ziemniaki z pieca, lekko odwiń z folii, przekrój na pół (nie do końca) posmaruj wnętrze masłem czosnkowym i wstaw ponownie do piekarnika na kolejna 15 minut. ( już bez owijania folią)
-
Zrumienione ziemniaki wyłóż na talerz, do środka każdego nałóż sałatkę śledziową i posyp drugą połową zielonej dymki.
Komentarz
Danie proste w wykonaniu, sekret tkwi w jakości produktów.
Przekąska ta idealnie nadaje się jako postna przekąska przed kolacją wigilijną.