konfitura brzoskwiniowo-morelowa
Konfitura brzoskwiniowo-morelowa
-
po 800g dojrzałych brzoskwiń i moreli
-
800g cukru
-
5 łyżek likieru pomarańczowego
-
sok z 1 cytryny
Owoce myjemy i zanurzamy w garnku z wrzącą wodą na 3 minuty. Po tym czasie owoce przekładamy do wody z zimną wodą. Po chwili wyjmujemy i delikatnie zdejmujemy skórkę
Brzoskwinie i morele przekrawamy na pół, usuwamy pestki, miąższ kroimy w grubą kostkę.
Cukier i owoce przekładamy do rondla, wlewamy likier, gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Kiedy konfitura nabierze odpowiedniej gęstości dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy mocno i odstawiamy do wystudzenia.
Rada, używaj dobrego garnka o grubym dnie, który zapobiegnie przypalaniu się owoców.