krem z pieczonej papryki

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Krem z pieczonej papryki i pomidorów z kawałkami sera gorgonzola

Składniki 10 porcji:

- 1,5l bulionu drobiowego

- 220g białej cebuli – obierz i drobno pokrój

- 40g czosnku

- 900g papryki czerwonej

- 500g pomidorów z puszki (krojonych)

- sól

- świeżo mielony pieprz

- 50g masła

- 50ml oliwy z oliwek

- 100ml śmietanki 30%

- 300g sera gorgonzola

Dekoracja

  • kilka kiści pomidorków koktajlowych

Do tego przepisu potrzebujesz:

  • folia aluminiowa

  • blender barowy ze szklanym dzbankiem – polecam Hamilton Beach

  • porcelana prezentacyjna

Nagrzej piekarnik do 190C.

Paprykę umyj, dokładnie osusz, ułóż w naczyniu żaroodpornym, natrzyj oliwą, wstaw do piekarnika, piecz 20 minut, po czym wyjmij, naczynie szczelnie przykryj folią aluminiową. Papryka zaparzy się (około 20minut) i łatwiej zdejmiesz skórkę. W garnku rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę i posiekany czosnek, dodaj pomidory z puszki, gotuj na średnim ogniu około 10 minut.

Obraną paprykę rozetnij, wyjmij gniazdo nasienne, miąższ dodaj do garnka z pomidorami, gotuj kolejne 5 minut, zmiksuj całość na gładki krem, dodaj śmietankę i dopraw zupę solą i pieprzem.

Do naczynia po pieczeniu papryki włóż kiście pomidorków koktajlowych, wstaw do piekarnika, piecz około 10 minut aż będą miękkie a ich skórka z łatwością będzie odchodzić od miąższu.

Zupę zagotuj, wlej do misek na środku każdej ułóż kiść pieczonych pomidorków, posyp wierzch kawałkami gorgonzoli.

Komentarze

Napisz komentarz