krem z pieczonej papryki
Krem z pieczonej papryki i pomidorów z kawałkami sera gorgonzola
Składniki 10 porcji:
- 1,5l bulionu drobiowego
- 220g białej cebuli – obierz i drobno pokrój
- 40g czosnku
- 900g papryki czerwonej
- 500g pomidorów z puszki (krojonych)
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 50g masła
- 50ml oliwy z oliwek
- 100ml śmietanki 30%
- 300g sera gorgonzola
Dekoracja
-
kilka kiści pomidorków koktajlowych
Do tego przepisu potrzebujesz:
-
folia aluminiowa
-
blender barowy ze szklanym dzbankiem – polecam Hamilton Beach
-
porcelana prezentacyjna
Nagrzej piekarnik do 190C.
Paprykę umyj, dokładnie osusz, ułóż w naczyniu żaroodpornym, natrzyj oliwą, wstaw do piekarnika, piecz 20 minut, po czym wyjmij, naczynie szczelnie przykryj folią aluminiową. Papryka zaparzy się (około 20minut) i łatwiej zdejmiesz skórkę. W garnku rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę i posiekany czosnek, dodaj pomidory z puszki, gotuj na średnim ogniu około 10 minut.
Obraną paprykę rozetnij, wyjmij gniazdo nasienne, miąższ dodaj do garnka z pomidorami, gotuj kolejne 5 minut, zmiksuj całość na gładki krem, dodaj śmietankę i dopraw zupę solą i pieprzem.
Do naczynia po pieczeniu papryki włóż kiście pomidorków koktajlowych, wstaw do piekarnika, piecz około 10 minut aż będą miękkie a ich skórka z łatwością będzie odchodzić od miąższu.
Zupę zagotuj, wlej do misek na środku każdej ułóż kiść pieczonych pomidorków, posyp wierzch kawałkami gorgonzoli.