krem z grzybów leśnych

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Krem z grzybów leśnych

  • 1kg grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, kozaki, maślaki)

  • 250g cebuli

  • 5 ząbków czosnku

  • 2 litry bulionu drobiowego lub vege

  • 300ml śmietanki 30%

  • 70g masła

  • listki świeżego tymianku

  • 500g obranych, pokrojonych w kostkę ziemniaków

  • sól

  • świeżo mielony pieprz

  • 200g kaszy gryczanej prażonej

  • tymianek lub natka pietruszki do dekoracji

  • 200g kwaśnej śmietany 18%

Grzyby dokładnie wyczyść, umyj i osusz, kilka ładnych borowików zostaw i pokrój na plasterki, po przesmażeniu na odrobinie masła użyj jako dekoracji.

Resztę grzybów pokrój na mniejsze kawałki, cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek obierz i posiekaj.

Na maśle zeszklij cebulę i czosnek, dodaj grzyby, lekko obsmaż, tak długo aż większość wody z grzybów odparuje, dodaj ziemniaki. Wlej bulion i śmietankę, gotuj około 30 minut na średnim ogniu,

Dodaj około łyżeczkę listków świeżego tymianku. Zmiksuj wszystko w blenderze barowym na gładką masę.

Ugotuj kaszę w osolonej wodzie, odcedź i rozłóż na środku talerza, wokoło nalej zupę, udekoruj kwaśną śmietaną, kilkoma kawałkami smażonych na maśle borowików i gałązką tymianku lub pietruszki

Komentarze

Napisz komentarz