chowder - zupa z kukurydzy

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Chowder z kukurydzy z imbirem, curry i mleczkiem kokosowym

Składniki na 6 porcji

- 500g dobrej jakości kukurydzy z puszki (po odcieku)

- 40g masła

- 20g startego imbiru

- 3 starte ząbki czosnku

- 20g pasty curry

- 500ml wywaru – bulionu z kurczaka

- 400ml mleczka kokosowego

- sól

- świeżo mielony pieprz

- 40g szalotki – obierz i drobno posiekaj

Dodatki:

- 120g fety

- kiełki lub mini szczypiorek, bazylia

- papryczka chilli pokrojona w paski

W garnku rozpuść masło, zeszklij na nim szalotkę, dodaj czosnek, imbir i pastę curry. Smaż, często mieszając 2-3 minuty. Dodaj kukurydze, smaż kolejne 3 minuty i wlej bulion. Gotuj na wolnym ogniu około 10-15 minut (kukurydza powinna być miękka) Wlej mleczko kokosowe, gotuj 3-4 minuty. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Krem lekko przestudź i partiami zmiksuj w blenderze barowym. Dodatkowo całość przetrzyj przez sito.

Zupę podgrzej, wlej do miseczek , udekoruj bazylią , pokruszoną fetą i papryczką chilli.

Autor: Bartosz Pogorzałek

Komentarze

Napisz komentarz