chowder - zupa z kukurydzy
Chowder z kukurydzy z imbirem, curry i mleczkiem kokosowym
Składniki na 6 porcji
- 500g dobrej jakości kukurydzy z puszki (po odcieku)
- 40g masła
- 20g startego imbiru
- 3 starte ząbki czosnku
- 20g pasty curry
- 500ml wywaru – bulionu z kurczaka
- 400ml mleczka kokosowego
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 40g szalotki – obierz i drobno posiekaj
Dodatki:
- 120g fety
- kiełki lub mini szczypiorek, bazylia
- papryczka chilli pokrojona w paski
W garnku rozpuść masło, zeszklij na nim szalotkę, dodaj czosnek, imbir i pastę curry. Smaż, często mieszając 2-3 minuty. Dodaj kukurydze, smaż kolejne 3 minuty i wlej bulion. Gotuj na wolnym ogniu około 10-15 minut (kukurydza powinna być miękka) Wlej mleczko kokosowe, gotuj 3-4 minuty. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Krem lekko przestudź i partiami zmiksuj w blenderze barowym. Dodatkowo całość przetrzyj przez sito.
Zupę podgrzej, wlej do miseczek , udekoruj bazylią , pokruszoną fetą i papryczką chilli.
Autor: Bartosz Pogorzałek