bulion wołowy z makaronem naleśnikowym
Bulion z wołowiny z makaronem pietruszkowo-naleśnikowym
Składniki na 10-12 porcji
- 500g szpondra wołowego
- 300g kury rosołowej
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 200g marchwi
- 100g selera naciowego
- 100g selera korzeniowego
- 1 główka czosnku
- 100g pora
- 100g cebuli
- mała wiązka lubczyku
- 200g mąki
- 2 jaja
- 130ml mleka
- szczypta soli
- ½ pęczka natki pietruszki
- 50ml oleju + olej do smażenia naleśników
Do wysokiego garnka włóż umyte mięso wołowe, zalej do ¾ objętości garnka, dodaj sól i zagotuj. Zdejmij łyżką cedzakową wytrącający się kolagen (piana), gotuj na wolnym ogniu 20 minut. W tym czasie obierz warzywa korzeniowe i cebulę, którą podpiecz na suchej patelni aż nabierze czarnego koloru.
Dodaj do gotującej się wołowiny kurę rosołową, obrane warzywa, przekrojony na pół czosnek, cebulę, seler naciowy, pora i lubczyk, gotuj całość jak rosół – około 3 godzin na wolnym ogniu w początkowej fazie zdejmując pianę. Dopraw solą i pieprzem.
Mleko wymieszaj z jajami, olejem, szczyptą soli, dodawaj stopniowo mąkę, ciągle mieszając aż całość nabierze konsystencji ciasta naleśnikowego. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Smaż na natłuszczonej olejem patelni.
Rosół odcedź, marchew i pietruszkę korzeniową pokrój w drobną kostkę, wołowinę obierz z tłuszczu i błon i również pokrój w kostkę.
Naleśniki zwiń w rulon i krój w cienkie paski, które ułóż w talerzu, dodaj pokrojone warzywa i mięso, zalej całość wrzącym bulionem.
Autor: Bartosz Pogorzałek