szaszłyk z polędwicy wołowej z kaszą kus kus
Szaszłyk z polędwicy wołowej z sałatką z kaszy kus-kus.
Składniki dla 4 osób
-
600g polędwicy wołowej
-
sól
-
polecam przyprawę do wołowiny z kolekcji Kuchnia Moja Pasja
-
100ml oleju rzepakowego
-
4 patyczki do szaszłyków
-
400g kaszki kus-kus
-
sól
-
200g papryki czerwonej
-
100g cukinii
-
100g ogórka zielonego
-
łyżka posiekanej natki pietruszki
-
kilka posiekanych gałązek kolendry
-
łyżka harissy (pasta chilli) jeśli ktoś nie lubi można zastąpić pastą ajwar
-
100g pokrojonych w cząstki pomidorków koktajlowych
-
70g prażonych orzechów nerkowca
-
świeżo mielony pieprz
-
sok z 1 cytryny
-
70ml oliwy z oliwek
-
4 łyżki gęstego jogurty naturalnego
-
4 ćwiartki cytryny
Kaszkę kuskus przygotuj wg przepisu na opakowaniu.
Dodawaj pokrojone w drobną kostkę cukinię, ogórki, paprykę, dodaj posiekane zioła, pastę chilli, pomidorki koktajlowe.
Orzechy lekko przesiekaj szerokim nożem, dodaj do sałatki, wlej oliwę, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszaj.
Polędwicę umyj, osusz, usuń zewnętrzną błonę, pokrój w kostkę o średnicy około 1,5cm.
Nabij równą ilość mięsa na patyki do szaszłyków, oprósz solą lub przyprawą do wołowiny, smaż na rozgrzanej, wysmarowanej olejem patelni grillowej 1,5 minuty z każdej z czterech stron.
Mięso zdejmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce na 6-7 minut. W tym czasie nałóż na głęboki talerz (bardziej porcelanowa miska) sałatkę, obok nałóż łyżkę jogurtu (złagodzi pikantność sałatki) oraz ćwiartkę cytryny. Na wierzch sałatki połóż szaszłyka.
Idealnym dodatkiem do tego dania będzie gotowana i grillowana kukurydza.