Rolada wołowa z grzybami
Roladki wołowe z farszem z podgrzybków, w sosie własnym z krokietem z ziemniaków i kaszy gryczanej.
Składniki na 4 porcje
-
500g mięsa wołowego tzw „na rolady”
-
4 łyżeczki musztardy sarepskiej
-
(1/4 pora, 1/2 cebuli, 1/2 pietruszki korzeń, gałązka rozmarynu)
-
świeżo mielony pieprz
-
sól
-
200g świeżych podgrzybków (można użyć również mrożonych)
-
40g masła
-
200g obranej i pokrojonej w słupki marchwi
-
łyżka siekanej natki pietruszki
-
200g pokrojonych w paski ogórków kiszonych
-
2 ząbki czosnku.
-
500g ugotowanych ziemniaków
-
250g ugotowanej kaszy gryczanej
-
2 jajka
-
łyżka bułki tartej
-
łyżka mąki pszennej
-
sól
-
świeżo mielony pieprz
-
łyżeczka świeżych listków tymianku
-
olej do smażenia
Podgrzybki umyj, osusz, pokrój w plastry, które obsmaż na 40g masła, dodaj marchew, natkę pietruszki, ogórki kiszone, posiekany drobno czosnek i dopraw całość solą i pieprzem.
Mięso umyj, osusz i pokrój na równe (4-5) kawałki, które kolejno rozklep na możliwie cienkie plastry.
Rozklepane mięso posmaruj musztardą, na każdy plaster nałóż równą ilość farszu, zawiń boki do środka a następnie dłuższy bok do środka formując rulon.
Roladki owiń bawełnianą nitką do pieczenia mięs. W rondlu rozgrzej niewielką ilość oleju, obsmaż mięso z każdej ze stron na brązowy kolor, dodaj pokrojone w kostkę, por, pietruszkę korzeniową, oraz cebulę i gałązkę rozmarynu. Chwilę podsmaż i całość podlej do około połowy objętości wodą lub bulionem.
Rondel przykryj i duś mięso do miękkości (około 1,5h)
W tym czasie przeciśnij ugotowane ziemniaki przez praskę, dodaj jajko, kaszę, tymianek i mąkę, oprósz solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Uformuj krokieciki, które obtocz następnie w bułce tartej.
Krokiety kładź na rozgrzany olej, smaż na złoty kolor z każdej strony.
Roladki wyjmij z rondla, powstały sos przecedź przez sito, przelej z powrotem do rondla i zredukuj do konsystencji sosu, włóż ponownie roladki.
Na talerzu ułóż krokieciki, roladki i polej sosem.
Jako dodatek świetnie nada się smażona kiszona kapusta lub blanszowane borowiki.