Carpaccio wołowe klasyczne
Składniki dla kilku osób:
-
200g polędwicy wołowej ( ładnej, oczyszczonej i świeżej )
-
1/2 łyżki soli morskiej gruboziarnistej
-
duża szczypta tłuczonego pieprzu
-
garść liści bazylii
-
1 ząbek czosnku
-
70ml dobrej jakości oliwy z oliwek
Wszystkie składniki marynaty należy włożyć do moździerza – najlepiej o wysokich ściankach i utrzeć na jednolitą masę.
Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso, które następnie szczelnie i ciasno zawinąć w folię spożywczą i mrozić kilka godzin w temperaturze od – 18C i więcej.
Dodatki:
-
duża garść umytej i osuszonej rukoli
-
kilka listków bazylii
-
pokrojone pomidorki koktajlowe
-
kilka małych filecików anchois
-
świeżo tarty parmezan
-
sól w płatkach
-
świeżo mielony pieprz
-
krojone czarne oliwki
-
kapary
-
dobrej jakości oliwa z oliwek
Sposób podania:
Carpaccio kroimy na krajalnicy do wędlin o nieząbkowanym ostrzu na możliwie cienkie plasterki które układamy na płaskim talerzu. Wierzch posypujemy rukolą, pomidorkami, kaparami, układamy bazylię, fileciki anchois, całość posypujemy obficie parmezanem ( może być tarty lub strugany) na wierzch układamy oliwki i całość doprawiamy pieprzem odrobiną soli w płatkach i skrapiamy oliwą z oliwek
Jako dodatek serwujemy razowe pieczywo i lampkę dobrego Primitivo :-)