Bułeczki chlebowe na wodzie z ogórków kiszonych

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki na 6 – 8 bułeczek

400g mąki typu 750

mąka do podsypania blatu

1 łyżeczka cukru

300ml wody po ogórkach kiszonych ( najlepiej domowych)

1/2 łyżeczka soli

1 łyżka oleju

22g drożdży świeżych

Mąkę przesiej do dzieży miksera wyrabiającego, zrób wgłębienie, w które włóż pokruszone drożdże i posyp je cukrem. Odstaw na 15 minut

Wlej wodę z ogórków ( powinna mieć temperaturę pokojową), dodaj sól i olej.

Wyrabiaj w robicie w końcówką hak na wolnych obrotach, tak długo aż ciasto będzie dobrze napowietrzone i będzie gładkie. Będzie to trwało około 6-7 minut

Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Wyłóż ciasto na blat posypany mąką, delikatnie jeszcze wyrób i podziel na 6 lub 8 równych części.

Uformuj bułeczki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie przykryj, odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200C, wstaw do środka małą miseczkę z wodą.

Tępą stroną noża zrób nacięcie na bułeczkach i piecz w piekarniku w 190C w systemie „góra i dół” przez około 20-25 minut.

Po wyjęciu przestudź bułeczki na kratce.

Doskonale wpisują się w trend zero waste gdyż pozwalają nie zmarnować wody po ogórkach kiszonych, która zawiera tak wiele dobroczynnych składników a tak często ją wylewamy...

Komentarze

Napisz komentarz