Bułeczki chlebowe na wodzie z ogórków kiszonych
Składniki na 6 – 8 bułeczek
400g mąki typu 750
mąka do podsypania blatu
1 łyżeczka cukru
300ml wody po ogórkach kiszonych ( najlepiej domowych)
1/2 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
22g drożdży świeżych
Mąkę przesiej do dzieży miksera wyrabiającego, zrób wgłębienie, w które włóż pokruszone drożdże i posyp je cukrem. Odstaw na 15 minut
Wlej wodę z ogórków ( powinna mieć temperaturę pokojową), dodaj sól i olej.
Wyrabiaj w robicie w końcówką hak na wolnych obrotach, tak długo aż ciasto będzie dobrze napowietrzone i będzie gładkie. Będzie to trwało około 6-7 minut
Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Wyłóż ciasto na blat posypany mąką, delikatnie jeszcze wyrób i podziel na 6 lub 8 równych części.
Uformuj bułeczki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie przykryj, odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200C, wstaw do środka małą miseczkę z wodą.
Tępą stroną noża zrób nacięcie na bułeczkach i piecz w piekarniku w 190C w systemie „góra i dół” przez około 20-25 minut.
Po wyjęciu przestudź bułeczki na kratce.
Doskonale wpisują się w trend zero waste gdyż pozwalają nie zmarnować wody po ogórkach kiszonych, która zawiera tak wiele dobroczynnych składników a tak często ją wylewamy...