sałatka ziemniaczana z kaparami
Składniki dla około 4 osób
-
1kg ugotowanych w mundurkach mączystych ziemniaków
-
4 łyżki octu winnego białego
-
1 ząbek czosnku
-
50ml bulionu warzywnego
-
2 łyżki musztardy
-
100ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
-
3 łyżki kaparów
-
250g kiszonych ogórków
-
200g cebuli
-
3 łyżki posiekanej natki
-
3 łyżki siekanego szczypiorku lub dymki
-
sól
-
świeżo mielony pieprz
-
ziemniaki obierz i pokrój w 1cm kostkę
-
czosnek utłucz z odrobiną soli w moździerzu, dodaj musztardę, bulion i ocet – ucieraj aż składniki dokładnie się połączą
-
powoli mieszając wlej olej i dodaj kapary
-
ogórki pokrój w drobną kostkę, dodaj do ziemniaków
-
cebulę posiekaj tak drobno jak to możliwe, również dodaj do ziemniaków
-
do sałatki wlej sos z kaparami, dodaj siekaną natkę i szczypiorek
-
całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem
-
dokładnie wymieszaj
Sałatka będzie jeszcze lepsza jeśli przed podaniem odłożymy ją na kilka godzin do lodówki aby składniki wzajemni się przeniknęły.
Sałatka jest doskonałym dodatkiem do smażonych w panierce ryb lub marynowanych śledzi.