bigos na bogato - myśliwski
Składniki dla 6-8 osób
-
1,5kg dobrej jakości kapusty kiszonej
-
liść laurowy
-
ziele angielskie
-
500ml czerwonego wina
-
250ml bulionu wołowego
-
100g cebuli
-
2 ząbki czosnku
-
70g suszonych podgrzybków
-
500g udźca z dzika lub łopatki – można również użyć wieprzowiny
-
3 łyżki płynnego smalcu
-
250g swojskiej kiełbasy jałowcowej
-
200g swojskiego boczku
-
100g śliwek suszonych bez pestek
-
2szt kwaśnych jabłek
-
3 łyżki miodu lipowego
-
2 łyżki koncentratu pomidorowego
-
sól
-
świeżo mielony pieprz
-
odrobina majeranku
-
Grzyby opłucz na sitku, przełóż do małego pojemnika i namocz w ciepłej wodzie (ok 200ml) przez około godzinę.
-
Kapustę lekko przesiekaj, przełóż do dużego garnka, wlej wino i bulion, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
-
Namoczone grzyby wyjmij, lekko odciśnij i pokrój w średniej wielkości kawałki, dodaj do kapusty.
-
Wodę z moczonych grzybów delikatnie wlej do garnka z kapustą, uważając jednak, aby osad z grzybów nie dostał się do kapusty.
-
Garnek przykryj i ustaw na średnim płomieniu aby rozpocząć proces gotowania
-
Boczek pokrój w kostkę, zrumień na patelni z jedną łyżką płynnego smalcu, dodaj pod koniec posiekaną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek.
-
Mięso dziczyzny pokrój w kostkę około 2cm , dopraw solą i pieprzem obsmaż na pozostałym smalcu aż mięso będzie brązowe i chrupiące.
-
Boczek z cebulą i mięso przełóż do garnka z gotującą się kapustą. Przykryj
-
Kiełbasę jałowcową pokrój w kostkę ok 1cm i dodaj do garnka.
-
Jabłka umyj, zetrzyj na grubych oczkach
-
Śliwki pokrój w grubą kostkę
-
Jabłka o śliwki dodaj do pozostałych składników
-
Duś całość na „wolnym ogniu” aż mięso będzie miękkie
-
Dodaj miód, majeranek, koncentrat pomidorowy, sól, świeżo mielony pieprz i całość dokładnie wymieszaj.
-
WAŻNE: jeśli w potrawie pozostało za dużo płynu, można jeszcze chwilę pozostawić na małym płomeniu bez przykrycia – aby nadmiar płynu odparował. Pamiętajmy jednak że bigos powinien być soczysty i mokry.
-
Przychylam się również do opinii że bigos najlepszy jest kiedy jest odgrzany na drugi dzień.