ryba pieczona w soli

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki: dla 3-4 osób

  • 1.5kg ryby o grubej skórze ( Sandacz, Dorada, Łosoś, Kapr )

  • pieprz

  • cytryna

  • czosnek

  • ulubione zioła ( ja użyłem rozmarynu, natki i koperku )

  • 2 jajka

  • 1kg soli morskiej gruboziarnistej

Rozgrzej piekarnik do 200C

  • wypatroszoną rybę umyj i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem

  • środek ryby dopraw pieprzem, włóż plasterki czosnku i cytryny, dodaj gałązki ziół

  • brzuch ryby zepnij wykałaczkami

  • oddziel białka od żółtek

  • białka ubij na sztywno i wymieszaj z solą

  • blachę wyłóż papierem do pieczenia, z 1/3 soli z białkiem zrób podstawę pod całość ryby,

  • ułóż rybę na postumencie z soli, resztą soli dokładnie oblep rybę, im szczelniej tym ryba będzie bardziej soczysta.

  • Piecz rybę 60 minut

  • Rybę wyjmij – odstaw aby odpoczęła, rozbij lekko skorupkę przy użyciu tłuczka, zdejmij wierzch solny i słoną skórkę aby dostać się do doskonałego wnętrza

Bardzo stara ale lekko zapomniana metoda, ryba wcale nie jest słona a prezentuje się doskonale, szczególnie sposób podania robi wrażanie na niewtajemniczonych gościach.

Ryby powinny być dość duże, tylko wtedy nie będą przesolone

Polecam jako dodatek pieczone ziemniaki lub świeży domowy chleb

Komentarze

Napisz komentarz