ryba pieczona w soli
Składniki: dla 3-4 osób
-
1.5kg ryby o grubej skórze ( Sandacz, Dorada, Łosoś, Kapr )
-
pieprz
-
cytryna
-
czosnek
-
ulubione zioła ( ja użyłem rozmarynu, natki i koperku )
-
2 jajka
-
1kg soli morskiej gruboziarnistej
Rozgrzej piekarnik do 200C
-
wypatroszoną rybę umyj i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem
-
środek ryby dopraw pieprzem, włóż plasterki czosnku i cytryny, dodaj gałązki ziół
-
brzuch ryby zepnij wykałaczkami
-
oddziel białka od żółtek
-
białka ubij na sztywno i wymieszaj z solą
-
blachę wyłóż papierem do pieczenia, z 1/3 soli z białkiem zrób podstawę pod całość ryby,
-
ułóż rybę na postumencie z soli, resztą soli dokładnie oblep rybę, im szczelniej tym ryba będzie bardziej soczysta.
-
Piecz rybę 60 minut
-
Rybę wyjmij – odstaw aby odpoczęła, rozbij lekko skorupkę przy użyciu tłuczka, zdejmij wierzch solny i słoną skórkę aby dostać się do doskonałego wnętrza
Bardzo stara ale lekko zapomniana metoda, ryba wcale nie jest słona a prezentuje się doskonale, szczególnie sposób podania robi wrażanie na niewtajemniczonych gościach.
Ryby powinny być dość duże, tylko wtedy nie będą przesolone
Polecam jako dodatek pieczone ziemniaki lub świeży domowy chleb