Policzki wołowe klasyczne

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Policzki wołowe

Składniki: 8 osób

  • 4 policzki wołowe, (oczyść z najgrubszej wierzchniej błony)

  • sól, świeżo mielony pieprz

    Oczyszczone policzki oprósz solą i pieprzem, odstaw na 12 godzin do lodówki.

  • olej

    Na rozgrzanym oleju obsmaż policzki na złoty kolor z każdej ze ze stron.

  • 100g marchwi

  • 100g pietruszki korzeń

  • 100g cebuli

  • 1szt cebuli

  • gałązka rozmarynu

  • 300ml czerwonego wina

  • 100ml dwójniaka (miód potny)

  • 100ml pulpy pomidorowej

  • 500ml mocnego-ciemnego bulionu wołowego

  • 3 liście laurowe

  • 15g suszonych podgrzybków

  • 4 jagody jałowca

  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry

  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

    Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego (z pokrywką).

    Warzywa obierz i pokrój w mniejsze kawałki, włóż je do mięsa, wlej bulion, wino, miód pitny, pulpę pomidorową, dodaj liście laurowe, opłukane podgrzybki, jałowca, kolendrę, i ziele. Duś Policzki pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości, ok 2,5 godziny.

    Wyjmij mięso, pozostały wywar przelej przez sito, ponownie umieść na palniku, zredukuj na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji „luźnego sosu”

    W razie konieczności dopraw solą i pieprzem.

    Mięso włóż do sosu i odstaw w ciepłe miejsce.

  • 8 marchewek niedużych rozmiarów

  • 8 pietruszek korzeniowych również niewielkich rozmiarów,

  • 500ml soku jabłkowego

  • 70g masła

  • sól

  • pieprz

  • gałka muszkatołowa

  • 1 łyżka miodu lipowego

    Warzywa obierz, ugotuj na półtwardo w soku jabłkowym z połową masła, kiedy warzywa będą gotowe, wyjmij je i przelej zimną wodą.

    Do pozostałego soku dodaj miód i resztę masła, gotuj aż do uzyskania konsystencji lepkiego syropu, dodaj warzywa, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Podawaj dodatkowo z pure ziemniaczanym.

Na talerzu ułóż pure, warzywa w syropie, mięso, które obficie polej sosem.

Komentarze

Napisz komentarz