gęś świąteczna - pieczona z jabłkami i śliwkami suszonymi
Składniki: 4-6 osób
-
1 gęś około 4kg wraz z podrobami
-
mieszanka przypraw
* 1 gwiazdka anyżu
* 1 łyżeczka kuminu
* 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
* 3-4 goździki
* 1 mały kawałek kory cynamonowej
* szczypta szafranu
-
pozostałe składniki
* 3 kwaśne jabłka
* 2 gałązki rozmarynu
* 100g śliwek suszonych
* 2 cebule
* 2 marchewki
* 6 ząbków czosnku
* kilka liści laurowych
* kilka ziaren ziela angielskiego
* 1l bulionu drobiowego
* sól
* świeżo mielony pieprz
* łyżeczka cukru brązowego
-
Składniki mieszanki przypraw należy uprażyć na suchej patelni, tak długo aż przyprawy zaczną wydawać aromat, następnie wystudzić.
-
Do zimnych przypraw dodajemy cukier brązowy, przekładamy do moździerza lub do blendera i ucieramy na gładko.
-
Gęś myjemy, usuwamy skrzepy krwi ze środka, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą i pieprzem a kolejno przygotowaną mieszanką przypraw.
-
Gęś nadziewamy kawałkami jabłek, śliwkami i połową rozmarynu.
-
Tak przygotowane mięso odstawiamy na noc do lodówki.
-
Na blachę o wysokich brzegach wkładamy obraną marchew, pokrojoną – obraną cebule, zgniecione ząbki czosnku, resztę rozmarynu, podroby ( serce, szyjkę, żołądek ), liść laurowy, ziele angielskie.
-
Piekarnik rozgrzej do 180C, gęś ułóż na ruszcie ( nie na blaszce ) który włóż na środkową półkę w piekarniku. Pod ruszt podstaw blaszkę z warzywami i mięsem. Tłuszcz wytapiający się z gęsi będzie skapywać do blachy.
-
Piecz w temperaturze 180C przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150C i piecz około 3,5h ( zasada 1 godziny na 1kg gęsi ). Do blachy z warzywami wlej bulion.
-
Po 2,5h wyjmij blachę z warzywami, podstawiając w zamian inne naczynie na skapujący tłuszcz.
-
Wywar z warzyw i mięsa przecedź przez gęste sito, zdejmij z powierzchni cały tłuszcz ( którego można przechowywać w lodówce i używać np. do pieczonych ziemniaków) Zredukuj wywar do konsystencji sosu.
-
Gęś wyjmij z piekarnika, odstaw na 10-15 minut. Następnie wyporcjuj, tak aby każda porcja zawierała kawałek piersi i kawałek udka. Polej obficie sosem.
-
Podawaj z ulubionymi dodatkami ( kluski, knedle, kasza, ziemniaki, kapusta, jarmuż, buraczki....)