kapusta z grzybami - wigilijna
Składniki:
-
75g suszonych podgrzybków
-
75g suszonych borowików
-
1kg dobrej jakości kapusty kiszonej
-
200g obranej cebuli
-
200g obranych jabłek ( szara reneta )
-
1/3 łyżeczki mielonego kminku
-
3-4 liście laurowe
-
kilka ziaren ziela angielskiego
-
świeżo mielony pieprz
-
4 łyżki oleju
-
-
grzyby dokładnie wypłucz i namocz w zimnej wodzie przez noc
-
skosztuj kapustę, jeśli jest zbyt kwaśna lekko wypłucz, następnie posiekaj i przełóż do garnka w którym będzie się gotować .
-
do kapusty dodaj pokrojone w kostkę jabłka i posiekaną cebulę,
-
dodaj resztę przypraw ,
-
wlej do kapusty znad osadu wodę z grzybów
-
dodaj pokrojone grzyby
-
duś pod przykryciem około 2 godzin, co jakiś czas mieszając
-
dodaj olej ( polecam lniany )
-
Rada:
Kapustę najlepiej przyrządzić dzień lub dwa dni przed wigilią, nabierze dużo mocniejszego smaku i zamachu grzybów.