krem z białych warzyw
składniki na 10 porcji
-
1,5L bulionu drobiowego lub warzywnego
-
50ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
-
150g pokrojonej w piórka cebuli
-
4 posiekane ząbki czosnku
-
350g obranej i pokrojonej w kostkę pietruszki korzeń
-
400g obranego i pokrojonego w kostkę selera
-
300g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
-
sól
-
świeżo mielony biały pieprz
-
100ml śmietanki 30%
-
gałka muszkatołowa
Opcjonalnie
-
oliwa bazyliowa
-
chips z boczku lub szynki
-
siekany seler naciowy
-
prażone orzechy laskowe
-
W obszernym garnku rozgrzej oliwę, na której zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pozostałe warzywa. Chwilę podsmażaj aby nabrały aromatu – jednak nie można dopuścić do zbrązowienia się warzyw. Wlej bulion – gotuj na wolnym ogniu aż warzywa będą tak miękkie że będą się rozpadać.
Zupę lekko przestudź i zmiksuj na gładko ( najlepsze efekty uzyskuje się używając blendera kielichowego )
Zupę przelej z powrotem do garnka, dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Wlej śmietankę, zagotuj i podawaj.