krem z białych warzyw

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

składniki na 10 porcji

  • 1,5L bulionu drobiowego lub warzywnego

  • 50ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

  • 150g pokrojonej w piórka cebuli

  • 4 posiekane ząbki czosnku

  • 350g obranej i pokrojonej w kostkę pietruszki korzeń

  • 400g obranego i pokrojonego w kostkę selera

  • 300g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków

  • sól

  • świeżo mielony biały pieprz

  • 100ml śmietanki 30%

  • gałka muszkatołowa

Opcjonalnie

    • oliwa bazyliowa

    • chips z boczku lub szynki

    • siekany seler naciowy

    • prażone orzechy laskowe

W obszernym garnku rozgrzej oliwę, na której zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pozostałe warzywa. Chwilę podsmażaj aby nabrały aromatu – jednak nie można dopuścić do zbrązowienia się warzyw. Wlej bulion – gotuj na wolnym ogniu aż warzywa będą tak miękkie że będą się rozpadać.

Zupę lekko przestudź i zmiksuj na gładko ( najlepsze efekty uzyskuje się używając blendera kielichowego )

Zupę przelej z powrotem do garnka, dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Wlej śmietankę, zagotuj i podawaj.

Komentarze

Napisz komentarz