Bulion z bażanta na pieczonych warzywach z grzybami

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

składniki na około 10 osób

  • 1 bażant ( oczyszczona tusza )

  • 200g szpondra wołowego

  • 2 obrane marchewki

  • 2 obrane pietruszki korzeniowe

  • 1/2 główki czosnku ( nieobranej – tylko przekrojonej na pół )

  • 1/2 pora ( zielona część )

  • 2 łodygi selera naciowego

  • kawałek obranego selera korzeniowego

  • 2 obrane i przekrojone na pół cebule

  • 3-4 listki laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • sól

  • świeżo mielony pieprz

  • kilka gałązek lubczyku

  • 15g suszonych podgrzybków lub borowików

Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz 20 minut w 200C.

Bażanta i wołowinę umyj, włóż do garnka odpowiedniej wielkości, zalej zimną wodą, doprowadź do zagotowania, następnie zmniejsz ogień do minimum, zdejmij łyżką cedzakową pianę która się wytworzyła.

Do mięsa włóż warzywa wraz z lubczykiem, umyte grzyby oraz liść i ziele angielskie.

Gotuj bardzo wolno około 4 godzin, pod koniec gotowania dopraw bulion solą i pieprzem.

Odcedź wywar przez czystą bawełnianą ściereczkę.

Podawaj: ( różne wersje )

  • z makaronem, warzywami korzeniowymi pozostałymi po gotowaniu

  • z pierożkami z dziczyzną ( ja tak zrobiłem )

  • kluseczkami z kaszy manny

  • z grzankami

Komentarze

Napisz komentarz