Bulion z bażanta na pieczonych warzywach z grzybami
składniki na około 10 osób
-
1 bażant ( oczyszczona tusza )
-
200g szpondra wołowego
-
2 obrane marchewki
-
2 obrane pietruszki korzeniowe
-
1/2 główki czosnku ( nieobranej – tylko przekrojonej na pół )
-
1/2 pora ( zielona część )
-
2 łodygi selera naciowego
-
kawałek obranego selera korzeniowego
-
2 obrane i przekrojone na pół cebule
-
3-4 listki laurowe
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
sól
-
świeżo mielony pieprz
-
kilka gałązek lubczyku
-
15g suszonych podgrzybków lub borowików
Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz 20 minut w 200C.
Bażanta i wołowinę umyj, włóż do garnka odpowiedniej wielkości, zalej zimną wodą, doprowadź do zagotowania, następnie zmniejsz ogień do minimum, zdejmij łyżką cedzakową pianę która się wytworzyła.
Do mięsa włóż warzywa wraz z lubczykiem, umyte grzyby oraz liść i ziele angielskie.
Gotuj bardzo wolno około 4 godzin, pod koniec gotowania dopraw bulion solą i pieprzem.
Odcedź wywar przez czystą bawełnianą ściereczkę.
Podawaj: ( różne wersje )
-
z makaronem, warzywami korzeniowymi pozostałymi po gotowaniu
-
z pierożkami z dziczyzną ( ja tak zrobiłem )
-
kluseczkami z kaszy manny
-
z grzankami